zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хламидиите - най-разпространеното заболяване, предавано по полов път



Хламидиите - най-разпространеното заболяване, предавано по полов път

здраве.bg

Хламидиозата е инфекциозно заболяване, предаващо се по полов път, което днес учените смятат за най-разпространената болест в света. Всяка година само в САЩ броят на заболелите възлиза на 3-4 милиона. В половината от случаите болестта се съчетава с гонорея, трихомониаза, бактериална вагиноза, микоплазмоза и т.н., общо с всеки от известните бактериални възбудители, предаващи се по полов път.

Причинителите на хламидната инфекция са особените микроорганизми – хламидии, но именно Chlamydia trachomatis е възбудителят на урогениталната хламидиоза при човека.
Нейната полувирусна, полубактериална природа е причина за трудното й диагностициране и лечение. Диагностиката се усложнява и от това, че повечето мъже и жени, болни от хламидиоза, нямат изразени симптоми. Тъй като Chlamydia trachomatis може да живее само вътре в другите клетки, тя се предава чрез преките контакти на гениталиите със спермата или чрез вагиналните секрети.

Вагиналният полов акт е най-разпространеният път за заразяване с хламидии, но заразяването може да стане и чрез спермата, вагиналните секрети на вече заразено лице, ако те влязат в контакт с лигавиците.

Хламидиозата е най-сложното от всички венерически заболявания. Тя може да се предаде още при първия полов контакт, въпреки че има и изключения.

Съвременните методи за диагностика определят наличието на хламидии у всяка втора жена с хронично-възпалителни заболявания на пикочно-половата сфера, при 57% от жените, страдащи от безплодие и при 87% от жените, които не са износили бременността си.
При мъжете негонококови уретрити хламидии се откриват в 40% от случаите.

Според учените, ако за кратък период от време мъжът е имал полови актове с няколко жени, той може да бъде лекуван от хламидиоза без да се правят предварителни изследвания. Разбира се, това мнение е твърде категорично. Инфекцията често има инкубационен...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    9 месеца    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.