10 венерически болести и как да се пазим от тях

Венерически болести! Егати! Да му се не види! Мамка му! Вероятно точно това би казала, ако разбереш , че имаш полово предавана болест. А може би предвид статистиката, вече си го казвала.

Статистиката сочи, че в България болните от хламидия, гонорея и сифилис са се увеличили с близо 12% за последните 15 години, а възрастовата граница на заразяващите се спада драстично и повече от половината случаи са при лица от групата 15-24.

Много от нас не си правят редовно тестове за венерически болести, а за ваксините изобщо няма да отваряме дума. Вероятно първата причина е страхът, а втората недостатъчната информация.

Ние обаче искаме да те успокоим и да ти кажем, че венерическите болести се срещат често, но пък са предотвратими, лечими и хич не са толкова фатални колкото обичаме да си въобразяваме.

Подготвихме ти гайд – мисли за него като за модерна енциклопедия, за да ти представим всичко в детайли, както никой досега не ти го е разказвал. Информирай се Кой кой е?

Да имаш венерическа болест не е края на света. А хроничните нелечими форми могат да се контролират, ако бъдат хванати навреме, важното е да знаеш необходимото.

1. Трихомоназа

Мъничък паразит, причинява раздразнение и възпаление на гениталиите. Ако не не лекува, възпалението повишава риска от заразяване с други венерически болести

Как се заразяваш: Полов акт или вулва-вулва контакт.

Лечение:Единична доза антибиотици

2. ЧПВ

Човешкия папилома вирус инфектира лигавицата и може да доведе до рак на маточната шийка

Как се заразяваш: Орален, вагинален и анален секс

Лечение: Лекарство няма, но имунната система изчиства повечето видове за година-две. Прави си редовни цитонамазки, резултатите им ще ти позволят да хванеш измененията, преди да стигнеш до рак

3. Срамни въшки

Тези малки инсекти нападат пубисното окосмение, смучат ти кръвта и снасят яйца. Все повечето желаещи да си правят епилация на интимните части, намалява регистрираните случаи.

Как се заразяваш: При всички сексуални активности, но можеш да ги хванеш през бельо или дрехи

Лечение: Мехлеми и лосиони без рецепта, убиват въшките и яйцата им.

4. Генитиални брадавици

Тези грапави издутинки, които могат да се появят около ануса, както вътре и извън вагината, се причиняват от един от щамповете на ЧПВ, които не причиняват рак. Сърбят, но не болят.

Как се заразяваш: Полов акт или контакт вулва с вулва

Лечение: Лекарство няма, но могат да се изчистя сами за една-две години

5. Гонорея (трипер)

Бактериална инфекция, която причинява тазови болки, възпаление и вагинални течения. Ако не се лекува, може да доведе до възпаление на репродуктивните органи и стерилитет

Как се заразяваш: Орален, вагинален и анален секс

Лечение: Ще ти предпишат комбинация от антибиотици/орални и интравенозни/ за поне 7 дни.

Презервативи за предпазване от венерически болести

6.Херпес

Има два типа HSV-1 и НSV-2 и причинява болезнени лезии по устата, вагината, ректума и задните бузи. В редки случаи води до вагинален менингит, който може да бъде предаден на бебето при раждане.

Как се заразяваш: Орален, вагинален и анален секс, първият тим можеш да хванеш и от целувки.

Лечение: Неизлечим е, но се прилага локално третиране. Периодичните курсове с имуномодуланти също помагат.

7.Хламидии

Протича почти безсимптомно, но има регистрирани оплаквания като тазови болки, парене при уриниране и вагинални течения. Ако не се лекува води до стерилитет.

Как се заразяваш: Орален, вагинален, анален секс

Лечение: С еднократна доза или 7 -дневно лечение с антибиотици

8.Сифилис

Бактериална инфекция, която може да разруши сърдечно-съдовата и нервнат асистема, ако остане нелекуван. Най-явният симптом е неболезнена кожна язва, може да прогресира в обрив.

Как се заразяваш: Контакт със сифилистичната рана по време на вагинален орален или анален секс

Лечение: С антибиотици

9. Хепатит Б

Този вирус засяга черния дроб. Симптомите са умора, треска, жълтеница, тъмна урина, световъртеж, болки в корема.

Как се заразяваш: Орален, вагинален, анален секс. Съвместна употреба на спринцовки, ножчета за бръснене или четка за зъби.

Лечение: Понякога имунната система се справя с инфекцията за около 6 месеца. Хроничните случаи се третират с доживодтни лекарства и спиране на алкохола

10. ХИВ

Вирус на имунна недостатъчност атакува имунната система и може да прилича на остър грип. Напредналата му фаза е синдром на придобита имунна недостатъчност- СПИН

Как се заразяваш: Вагинален и анален секс, общо ползване на игли и спринцовки, по-рядко при орален секс и контакти с открити рани

Лечение: Няма лек, но съвременните, макари и доста съкпи лекарства, осигуряват по-дълъг и качествен живот на болните

Как да се предпазим от венерически болести?

1. Мий си ръцете преди и след секс като си била интимна с някого, за да предотвратиш разнасянето на бактерии от гениталиите ти.

2. Когато правиш орален секс се снабди с предпазни дентални пластири или си направи сама, за да предпазиш устната кухина от болестотворни бактерии. Отрежи върха на един презерватив и после срежи по дължина от едната страна, за да се получи триъгълна форма.

3. Почиствай секс играчките си преди и след всяко използване

4. Винаги използвай презерватив.

5. Обади се веднага на гинеколога, ако имаш необичайни симптоми – парене, болки, течение



 Коментари