Вулвит – причини,симптоми и лечение

Вулвитът представлява възпалително заболяване на външните женски полови органи. Може да протече остро и хронично.

Инфекцията възниква и обхваща областта на клитора, малките и големи срамни устни, предверието на влагалището, неговите жлези и девствената ципа.

Причинителите на заболяването преди всичко се явяват условно патогенни микроорганизми като ешерихия коли, стрептококи, стафилококи и в по-редки случаи патогенните причинители на полово предаваните болести – гонококи, трихомони, вируси, хламидии и т.н.

Условия за развитие на инфекция се създават в резултат на нарушаване на целостта на кожата и на лигавицата на вулвата и понижаване на локалния имунитет.

Според етиологията си острия вулвит бива:
-инфекциозен вулвит (кандидозен, стафилококов, херпесен, кондиломатозен)
-неинфекциозен вулвит
-паразитен вулвит.

Инфекциозният остър вулвит се причинява от различни микроогранизми, попаднали по външните гениталии. За да могат да се развият обаче, е необходимо да има подходящи условия:
-намалено количество на нормалната микрофлора (прием на антибиотици и други)
-носене на тясно, синтетично или мръсно бельо
-бременност
-захарен диабет
-имунодефицитни състояния (скорошна инфекция, ХИВ/ СПИН, вродени имунодефицити, прием на кортикостероиди или имуносупресури) и т.н.

    Кандидозният остър вулвит е най-честото гинекологично заболяване при жените. Причинява се от дрождоподобни гъби от род Candida. Най-често инфекцията протича като вулвовагинит със силен сърбеж, парене и смъдене по големите, малките срамни устни, вагината и ануса. Дразненето се засилва по време на микция (уриниране) и се облекчава след измиване. Сърбежът се дължи на метаболизма на гъбите, при който се отделя млечна киселина. Появява се и секреция от влагалището с вид и мирис на кисело мляко. Кожата и видимата лигавица е зачервена и чувствителна.
Диагнозата кандидозен вулвит се поставя след взимане на влагалищен секрет за директна микроскопия и посявка на хранителна среда, подходяща за гъби.
Лечението се провежда под формата на обща (през устата) и локална (вагинални глобули, гелове и кремове) терапия с имидизолови производни (антимикотици), нистатин и други комбинирани медикаменти. Трябва да се лекуват и двамата сексуални партньори едновременно. Кандидозния вулвит често рецидивира.

      Стафилококовият остър вулвит, наречен още фурункул (цирей) най-често се причинява от Staphylococcus aureus. Миркоорганизмите нахлуват в космените фоликули на пубиса, където причиняват гнойно възпаление с централна некроза. Кожата около косъма е зачервена, оточна, с централен бял връх. Фурункулът е силно болезнен.
Фурункулът се лекува с топли компреси, ихтиол, а при неповлияване- инцизия и дренаж. Включват се и перорални или парентерални антибиотици.

     Херпесният остър вулвит (herpes genitalis), се причинява от Herpes virus hominis II. Това е сексуално-трансимисвна инфекция с инкубационен период 2-7 дни. Засяга и двата пола. Херпесната инфекция протича през четири морфологични стадия: еритематозен, везикуларен, улцерозен и оздравителен. Ингвиналните лимфни възли са увеличени и болезнени. Субективната симптоматика включва парене, болезнено уриниране, болка при коитус (вагинално проникване).
Диагнозата се поставя въз основа на клиничната картина и вирусологично изследване на секрет от везикулите.
Лечението включва противовирусни препарати като ацикловир, локално и през устата. При чести рецидиви може да се изготви индивидуална ваксина.

    Кондиломатозният остър вулвит, състояние наричано още остри кондиломи на вулвата се причинява от Human papilloma virus тип 6 и 11. Това, също е сексуално-трансмисивна инфекция. За изявата и е необходим значителен спад в имунната система. По големите и малки срамни устни, входа на влагалището и перианалната област се появяват множество малки туморчета с папиларна повърхност.
Диагнозата се поставя според клиничната картина.
Лечението се състои в намазване с органични силни киселини, лазерна или криокоагулация, хирургична ексцизия.

    Неинфекциозните остри вулвити се предизвикват от различни фактори- дезинфектанти, дезодоранти, топлинни дразнители, синтетично бельо и т.н.
Лечението се състои в отстраняване на дразнителя, седалищни бани с отвари от смрадлика и калиев перманганат.