Вагинално течение

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Вагинално течение

Вагиналното течение е най-срещаното гинекологично оплакване при жените от всички възрасти. Не винаги може да се твърди, че това течение е болестно. Само по себе си влагалището няма свои собствени жлези. Съдържанието в него се образува от течности, които са преминали от околна тъкан, олющен епител и секрети, които идват от горните репродуктивни органи на жената – най-вече маточната шийка. Влагалищното съдържимо е бистро и леко белезникаво на цвят, без миризма и прояви на парене, сърбежи или болезнено усещане.

Съдържанието на влагалището играе много важна роля в сексуалните контакти и има сериозен принос в борбата с редица инфекциозни агенти.

Важно е да се отбележи, че влагалището не е стерилна среда, дори напротив – в него се намират т.нар. лактобацили на Дьодерлайн. Те използват гликогена в епителните клетки, а неговото количество е зависимо от естрогените. Така лактобацилите произвеждат млечна киселина и поддържат киселинна среда във влагалището до 5.5 pH. По този начин то е защитено от развитието на различни болестотворни микроби.

Нормалното вагинално течение е зависимо от половите хормони и поради това количеството му се променя според тяхното ниво. Съществуват много физиологични промени, които провокират влагалищно течение, но това не бива да притеснява жените. До настъпването на пубертета влагалищното течение е много малко.

След навлизането в него настъпват много хормонални промени, които неминуемо се отразяват и на влагалищното съдържимо. По време на овулация течението е по-силно и може да причини зацапване. Бременност, кърмене, сексуалната възбуда, приемът на различните орални контрацептиви също са повод за отключване на течението. След настъпването на менопауза нивото на естрогените намалява, което съответно понижава степента на влажност във вагината.

Причини за вагинално течение

Кога вагиналното течение е повод за безпокойство? Когато теченето от вагината стане твърде обилно, гъсто и започне да променя своя цвят към зеленикав, сивкав, придружено е с кръв и белезникави налепи и неприятен мирис, всяка жена има повод за безпокойство. Други нетипични прояви са паренето, сърбежите, болка при уриниране и полов акт. Това течение може да бъде симптом на възпаление, причинено от различни химични или механични дразнители.

Нетипично вагинално течение

Различни са факторите, които могат да причинят болестни промени във вагиналната среда. Нетипичното вагинално течение може да бъде породено от използването на лубриканти и спермициди, тампони и вътрешни контрацептивни средства, мокри кърпи, перилни препарати, превръзки, бельо от синтетични материи, лосиони за почистване на интимната област.

Гинекологичен преглед

Алергията към латексовите презервативи е един от най-честите причинители на промяна в нормалното вагинално течение. Прекратяването на използването им подобрява състоянието.

Вагиналното течение може да бъде породено от различни инфекции. Инфекциите са породени от сериозни хормонални изменения, лоша интимна хигиена, твърде чести промивки, полово преносими антигени, продължителен прием на някои антибиотици. Едни от най-честите диагнози, които специалистите поставят при наличието на вагиналното течение са бактериална вагиноза и гъбична инфекция. Те не се сексуално преносими заболявания, а техните причинители дори обитават вагината, но тяхната патогенност се появява, когато е налице нарушение на равновесието в средата.

Водещите възпаления на влагалището са микотичните, а причината за тях е неправилна антибиотична терапия. Други фактори, които обусляват появата на гъбички са зле контролиран диабет, различни имунодефицитни състояния, бременност, употреба на хормонални контрацептиви и други. Причинителят на гъбичните инфекции в много голяма част от случаите е Кандида, която в нормални условия се съдържа в стомаха.

Симптоми при вагинално течение

Симптомите на гъбичната инфекция включват парене, сърбеж, смъдене и болки при уриниране. Стените на влагалището и външните полови органи са зачервени и покрити с нетипични бели налепи.

Бактериалната вагиноза е друг, често срещан причинител на нетипично вагинално течение. Тя се характеризира с поява на сивкаво-белезникав секрет, неприятна миризма /наподобяваща риба/.

Сексуално предаваните инфекции са важен фактор за появата на течението.

Най-честите такива са трихомониазата, гонорея и хламидия. Трихомониазата протича с изтичането на пенест секрет с тежка миризма, тежест в тазовата област и болка при уриниране; гонореята и хламидията често протичат безсимптомно.

Диагностициране на вагинално течение

За да се открие точната причина за появата на нетипично вагинално течение, всяка жена трябва да се обърне към своя гинеколог. Прегледът показва наличие на възпаление и характеристиките на течението. Необходимо е да се назначат микробиологични изследвания на влагалищен секрет, за да се установи какъв е болестотворния причинител. По този начин може да се назначи най-подходящото лечение.

Лечение на вагинално течение

Лечението на състоянието се извършва чрез различни медикаменти, които могат да се приемат както по орален път, така и чрез употребата на вагинални глобули. Курсът на прилагане на медикаментите се определя от гинеколога, който е добре запознат с характера на течението.

По време на курса трябва да се спазва много добра интимна хигиена, да се ограничат половите контакти. Ако причината за течението е гъбична инфекция бельото и кърпите трябва да се изперат на много високи градуси, а партньорът също да се подложи на лечение.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest