zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Влагалищно течение: Кога трябва да се безпокоим



Влагалищно течение: Кога трябва да се безпокоим

здраве.bg

Влагалищното течение, още известно като флуор, може и да не спада към групата на любимите ви теми на разговор, но е един от основните и най-често срещани симптоми в женската гинекология. На първо място то изпълнява важна очистителна функция в женската репродуктивна система.

Влагалищният секрет, образуван от малки жлезисти структури по дължината на вагината и маточната шийка, отмива мъртвите клетки и бактерии и по този начин поддържа вагината „чиста” и предотвратява възникването на потенциални инфекции.

Ето защо в повечето случаи влагалищното течение е напълно естествено и физиологично явление. Количеството и миризмата му зависи от индивидуалните особености на жената и от деня на цикъла, а цветът му може да варира от напълно прозрачен до белезникав в зависимост от цикъла на жената. Така например, ако жената е в овулация, кърми или е сексуално възбудена, секретът ще бъде повече от нормално. Миризмата на течението пък може да се промени, ако сте бременна или не спазвате добра интимна хигиена.

Никоя от тези промени не трябва да бъде причина за излишна паника. Въпреки това, ако забележите, че цветът, миризмата или консистенцията на секрета драстично са се променили (особено ако са придружени с вагинален сърбеж или парене), може да се касае за симптом на инфекция или друго болестно състояние.

Какво причинява появата на абнормно течение

Всяко разстройство в баланса на нормалната микрофлора във вагината може да окаже влияние на миризмата, цвета и консистенцията на течението. Ето и някои по-чести причини за промяна на влагалищния секрет:
- вагинит (възпаление на вагината);
- гъбична инфекция;
- бактериална вагиноза, което представлява бактериална инфекция, често срещана у бременни жени и у жени с много сексуални партньори;
- противозачатъчни хапчета;
- употреба на антибиотици и стероиди;
- вагинална атрофия, което се изразява в изтъняване и изсъхване на стените на влагалището след менопауза;
- хламидия или гонорея – полово предавани инфекции;
-...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    секс и здраве    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.