Вече широко известен е фактът, че някои от щамовете на човешкия папилома вирус причиняват развитието на рак на маточната шийка. Ето защо е важно жените да разпознават симптомите на инфекция, включително и при партньора си. Най-разпознаваемият признак е наличието на брадавици. Само, че не всички щамове на човешкия папилома вирус водят до този видим белег.


Инфекцията с човешкия папилома вирус е неразпознаваема и не води до изява на симптоми в по-голяма част от случаите. Данни на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ показват, че само половината от инфектираните жени и още по-малко от мъжете съобщават за наличието на оплаквания при инфекция с човешки папилома вирус (HPV).


При щамовете 16, 18, както 33 и 35, се образуват малки, тънки, наподобяващи на зрънца, брадавици на мястото на инфектиране. Образуванията са с размер от 1 милиметър. При развитие на инфекцията обаче папилите се скупчват на едно място в една формация, подобна на клонче карфиол, което в диаметър достига до няколко сантиметра. Щамовете 6 и 11, които са по-разпространени по кожата и лигавиците на слабините също образуват формации, подобни на карфиол. Разполагат се по гениталиите и около ануса

 

Най-високорискови за рак на маточната шийка са щамовете 16, 18, 45, 31 и 33. Според доц. Никола Василев те предизвикват около 82 % от всички случаи с рак на маточната шийка по света, а за България – близо 97 %.



Разпространението на HPV е широко именно поради липсата на оплаквания и признаци на инфекцията. Ето защо, когато се знае за носителството е важно при контакт с нов партньор тази информация да се сподели и се вземат необходимите мерки за предотвратяване на предаването й. Инфекцията се предава от единия на другия партньор дори при скорошно заразяване или липса на оплаквания. Признаците на инфекция обикновено се развиват след няколко седмици до три месеца след половия контакт.


При жените образуванията, причинени от човешкия папилома вирус, се появяват по: големите срамни устни и в близост до входа на влагалището отвън и вътре, цервикса, вулвата въобще и около ануса. При мъжете - върху скротума, около ануса, по главичката на пениса, по ръба под кожата, както и по повърхността на кожата въобще. Възможно е брадавиците да се разпространят и по хълбоците или горната част на бедрата.


Заразените кожни участъци не предизвикват болка, но е възможен сърбеж. При по-голям размер понякога се отделя секрет и дори слабо кървене при сексуален акт. Кожните участъци обикновено са влажни и с променен цвят, от белезникав до розов, сив или кафяв.
 

NEWS_MORE_BOX

За съжаление, симптомите на рак на маточната шийка не се различават до степен, в която заболяването не стане агресивно. Раковите клетки обхващат повърхността на цервикса, като навлизат все по-дълбоко в прилежащите тъкани.

Най-често срещаните симптоми са:

  • наличие на непериодично вагинално кървене,
  • вагинален секрет, отделящ неспецифична неприятна миризма или примес на кръв,
  • болки в таза или кръста,
  • обструкция на пикочния мехур,
  • затруднена дефекация,
  • отичане на крак, когато ракът се развива в малкия таз – получава се, тъй като образуванието притиска кръвоносните съдове и се възпрепятства лимфният дренаж.



Кървенето е масово разпространен симптом на рак на цервикса. Появява се след секс или между менструациите. Среща се и при жени след менопауза, което означава, че кървенето при тях е сериозен сигнал за посещение при гинеколог за преглед неотложно.

Понякога кървенето наподобява на вагинално течение с примес на кръв, но в други случаи може да се приеме за менструално. По принцип причините за вагинално кървене са множество, но всички те изискват преглед при лекар и терапия без отлагане поради високия риск от задълбочаване на здравословния проблем.